– Det har gått bra med meg. Jeg regner med å være med en stund til, sier den kjente pressemannen spøkefullt.

4.mars hadde Hegge vært på et møte sammen med flere hjemvendte, skiturister fra Østerrike. Fem dager senere fikk han tørrhoste og ble slapp og urven. Så kom det mageknip og diaré.

– Det var som en småbarsk influensa. De hadde en liste over de som hadde vært på dette møtet, og jeg ble kaldt inn til test. Jeg fikk pinnen i halsen og nesen, og den 12. mars fikk jeg diagnosen. Jeg tenkte at kombinasjonen kreft og korona neppe er den beste gaven du kan få. Samtidig så vet jeg at det er nokså kapable folk som steller med de som trenger intensivbehandling i Norge. Jeg har ikke vært urolig på grunn av koronaen. For det første vet jeg at de fleste overlever. Så er det noe som heter at ukrutt forgår ikke så lett, og i den kategorien regner jeg meg selv i all beskjedenhet, så det kan hende at jeg blir med en stund til likevel. Jeg ble hverken urolig eller søvnløs, sier han.

Ringte kreftlegen

Etter at koronadiagnosen var et faktum, ringte han sin kreftlege og spurte hvordan han tenkte at han lå an.

Bilde av Per Hegge

Den prisbelønte pressenestoren Per Egil Hegge har over 40 år bak seg i Aftenposten, hvor han har vært redaktør, korrespondent og fra 2004 til 2018 hadde sin faste, daglige språkspalte. Nå bruker han mest tid på å lese det andre har skrevet.

– Svaret var ganske klart – det visste de ikke. Jeg fikk beskjed om å følge med på lungene, og der har jeg ikke hatt noen problemer. Jeg ble godt fulgt opp, men holdt meg hjemme hele tiden. Smittevernkonsulenten i kommunen ringte meg daglig, og etter 14 dager sa hun at jeg kunne gå ut igjen.

Leste mye

Helt uberørt av koronapandemien har han ikke vært. Han har lest mye om sykdommen og spesielt i britiske tidsskrifter. Han er forundret over måten helsevesenet i Sverige har håndtert dette på.

– Jeg har lest mye om de høye dødstallene i Sverige. Jeg har en god, svensk venn som er 80 år og som lider av Parkinsons. Han bor i et hjem med trapper og har vært på sykehjem til avlastning av og til. Han skulle inn på en ny slik avlastningsperiode, og var der i fem dager. Mens han var der døde fem av de andre beboerne. Da valgte han å dra hjem. På grunn av min alder tenkte jeg at jeg var i en risikogruppe, men så tenker jeg også at man må ta en dag eller uke av gangen. For 50 år siden ble jeg operert for blindtarmbetennelse. Det var ganske dramatisk, og jeg holdt på å dø. Da det gikk bra, tenke jeg at jeg kom til å bli så gammel at jeg kom med i statistikken over de som skulle få kreft. Det fikk jeg rett i, sier Hegge.

Går på medisiner

Diagnosen myelomatose fikk han på tampen av 2017.

– Jeg hadde smerter i brystpartiet, og gikk til undersøkelse. Jeg kunne se på legen at han så kraftig mørkt på dette. Det var en stor svulst i brystkassen. Den lå mellom lungeveggen og hjertet så de kunne ikke operere. Den ble derfor strålt vekk. Samtidig fikk jeg lungebetennelse. Det er en dårlig kombinasjon, men den forsvant etter tre, fire dager. Nå går jeg på Revlimid, og samtidig tar jeg den kinesiske medisinen Oxycodone mot smerter en til to ganger om dagen. Jeg føler formen er ganske bra, og mye bedre nå enn like etter at jeg fikk koronadiagnosen. Søvnbehovet er større, men om det er kreft, alderen eller korona vet jeg ikke, sier Per Egil Hegge.

Tekst & foto: Eddy Grønset