På Blodkreftforeningens seminar om myeloproliferative sykdommer (MPN) i fjor høst delte Randi Bones (61) sin historie, til inspirasjon for tilhørerne.

– Ja, tilbakemeldingene fra mange var at det var inspirerende å høre at man lever så godt med en så belastende diagnose. Foreløpig har jeg det bra, sier Randi Bones (61).

Funnet balansen

Bones fikk diagnosen etter at hun hadde vært trøtt i lengre tid og ble oppfordret til å ta en helsesjekk. Høye blodplater førte til at hun ble sendt videre til Ahus der flere prøver ble tatt og hun fikk etter hvert diagnostisert forstadium til myelofibrose. Siden har sykdommen utviklet seg til myelofibrose.

– Jeg fikk medisin med en gang, og allerede ved de første møtene med legene fikk jeg følelsen av at jeg var i gode hender og har følt meg trygg siden.

Bones har gått på cellegift (hydroxyurea) etter diagnostiseringen. Hun har kjent på bivirkninger som kvalme og vært mye frossen, men føler selv at hun har funnet sin balanse.

– Jeg har bestemt meg for at hverken sykdommen eller bivirkninger av medisiner skal hemme meg. Jeg tror det er viktig å være bevisst på dette, man kan alltids kjenne seg uggen, men kanskje kan man overvinne den følelsen. Slik er det i hvert fall for meg.

Aktivt liv

Bones jobber som etterforskningsleder i politiet og er i full stilling. Hun kunne gått av med pensjon men ønsker ikke dette. Bones holder seg i form med styrketrening, skigåing og sykkelturer, og trener fem dager i uken.

– Jobben min krever mye av meg, jeg har mye ansvar og er ofte på reise. Selv om jeg merker at jeg blir fortere sliten, trenger mer søvn og er mye kvalm så har jeg akseptert at dette er hverdagen min og det er viktig for meg å fortsette livet mitt som vanlig. Jeg snakker ikke mye om sykdommen min. Jeg tror man kan gruble seg litt sykere, det er mye som sitter i hodet.

Frykter bivirkninger

Legen til Bones har i lengre tid ønsket at behandlingen skulle endres. Målet er at hun skal kutte ut hydroxyurea og kun gå på pegasys (peginterferon alpha-2a).

– Jeg har holdt igjen lenge, men har nå byttet over til pegasus. Jeg har fryktet bivirkninger. Jeg har tidligere googlet bivirkningene og ble skremt av det! Jeg vet jo at man ikke burde gjøre det… Men nå har jeg altså startet og merker foreløpig ikke altfor mye bivirkninger.