Helge Hansen (70) satt i salen da Blodkreftforeningen hadde sitt seminar om myelogene blodkreftsykdommer i februar i år. Han var en av ganske få som visste at professor og overlege Bjørn Tore Gjertsen nå skal lede det nye Jebsen-senteret for myeloid blodkreft i Bergen. Helge takker forskningen som blir utført på Haukeland sykehus og Universitetet i Bergen. Den reddet antakelig livet til Helge.  

Helge Hansen fikk diagnosen akutt myelogen leukemi (AML) i januar 2023, med svært dårlig prognose. Det hele startet høsten 2022 forteller han.

− Jeg er 70 år og har aldri feilt noen ting, men høsten 2022 begynte jeg å få plagsomt vondt i venstrearmen. 8. desember gikk jeg til...(her sier Helge navnet på en landsomfattende privat legesenterkjede). Der tok de ultralyd og fant en rift i biceps. Det var bare å ta det med ro og spise Paralgin forte til det gikk over, fikk jeg vite. Så skulle jeg kjøpe juletre rett før jul. Jeg glapp treet med høyrehånden og fanget det med venstrehånd. Det gjorde fryktelig vondt, men på legesenteret mente de stadig at dette kom til å gå over med hvile og trening.  

Helge fikk bestilt MR gjennom helseforsikringen sin, og samtidig begynte allmenntilstanden å bli veldig dårlig. Tilbake til legesenteret ble det konstatert lungebetennelse og de verdiene som viser infeksjon i kroppen, CRP, var på 230. Hos friske folk er CRP rundt 5. Da ble det øyeblikkelig innleggelse der MR-bildene fulgte med til Haukeland sykehus.

− På Haukeland fortalte de at armen var knekt og at jeg hadde en kreft de strevde med å stille nøyaktig diagnose på. De kom fram til at jeg hadde AML, noe jeg aldri hørt om. Jeg oppfattet det sånn at jeg ikke hadde mange måneder igjen å leve.

Behandlingen for AML er cellegiftbehandling med mål om å utradere kreften helt. Total hematologisk remisjon, som legene sier. I Kreftlex.no kan vi lese at for enkelte pasienter over 70 gjør cellegift mer skade enn gavn. Det fikk Helge merke. Da cellegiftkuren, induksjonskur syklus 3+7, startet 2. februar 2023 ble han raskt sengeliggende. Han fikk blodpropp og lungebetennelser.

− Jeg var rett og slett ute av drift. Kunne ikke gjøre noe som helst.

Vendepunktet kom med våren i mai 2023. Da ble Helge Hansen tatt inn i en klinisk undersøkelse der Bjørn Tore Gjertsen og forskningsteamet hans, ved hjelp av personlig diagnostisering på cellenivå, prøvde ut legemiddelet Ventoclax i kombinasjon med en mindre aggressiv cellegift. I første omgang skulle kuren vare i to uker, men etter seks måneder i behandling følte Helge seg så pigg at det var mulig å gjennomføre stamscelletransplantasjon.

− 15. november i fjor ble jeg transplantert, nå har jeg 99 prosent av donoren sine celler - og det skal være bra. Jeg har akkurat vært på tremånederskontroll og venter på svar på biopsi og prøver, men blodverdiene er gode og jeg fikk gode tilbakemeldinger.  

Helge og kona har leilighet i Spania og hytte ved sjøen på Vestlandet. Nå gleder de seg til at våren skal komme så de kan få reise og nyte livet igjen.

− Det har betydd alt for meg å være med på dette og jeg kan ikke få takket Bjørn Tore Gjertsen og de andre på avdelingen hans nok.