-
- Min viktigste oppgave er å vise at det går an å overleve
Gerd Torkildson ble rammet av kronisk myelogen leukemi (KML) i 1999, og gjennomgikk allogen stamcelletransplantasjon. I dag er hun en av våre dyktige likepersoner.
-
Se opptak fra seminarer i arkivet vårt
I vårt foredragsarkiv publiserer vi opptak fra alle våre seminarer. Nå er de nyeste foredragene på plass; seminar om myelogene blodkreftsykdommer, som vi arrangerte i Bergen 8.februar, og seminar om kronisk lymfatisk leukemi (KLL) som ble holdt i Trondheim 12.mars.
-
CAR-T fortsatt ikke på sakslisten
Flere medikamenter og behandlingsmetoder for blodkreftpasienter står på sakslisten til møtet i Beslutningsforum 18.mars. CAR-T-celleterapien Carvykti mot myelomatose er dessverre ikke blant disse. Dette gjør oss utålmodige!
-
Svært spennende studie på myelomatose
I studien DREAMM-7 fikk myelomatosepasienter med tilbakefall en kombinasjonsbehandling som resulterte i tredoblet progresjonsfri overlevelse.
-
Uakseptabel tidsbruk hos myndighetene
Saksbehandlingstiden hos Direktoratet for medisinske produkter (DMP) går i feil retning - i 2023 brukte direktoratet mer tid på å utføre metodevurderinger. - At systemet er for tregt har vi påpekt gjentatte ganger, men når saksbehandlingstiden hos DMP øker, samtidig som de i 2023 faktisk vurderte færre legemidler, så blir det overtydelig at noe er alvorlig galt, sier Olav Ljøsne, leder i Blodkreftforeningen.
-
Nei til behandling med bispesifikke antistoffer
Igjen sa Beslutningsforum nei til å innføre Teklistamab, en bispesifikk antistoffbehandling, for myelomatosepasienter. Både Blodkreftforeningen og fagmiljøet er skuffet over avgjørelsen. - En innføring vil bety veldig mye. Dette er en kjempegod behandling for pasienter som i praksis ikke har andre alternativer, sier Fredrik Schjesvold, leder av Oslo myelomatosesenter.
-
Nytt senter for forskning på blodkreft i Bergen!
Ved Universitetet i Bergen åpner nå K.G. Jebsen senter for for myeloid blodkreft, som er en storstilt satsning for å løfte diagnostikk og behandling av blodkreftdiagnoser til neste presisjonsnivå. Leder for senteret blir professor og overlege Bjørn Tore Gjertsen ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus.
-
Brosjyre om blodkreft på samisk
For første gang har vi oversatt en brosjyre til samisk. - Vi håper brosjyren kan bidra til å skape trygghet rundt blodkreftsykdommer gjennom forklaring av diagnoser, undersøkelser, terminologi og behandlinger for pasienter med samisk som morsmål, sier Heidi Vikan, leder av Blodkreftforeningens lokallag i Nord-Norge.
-
CAR-T er en investering
Med CAR-T-celleterapi vil mange pasienter ikke lenger ha behov for å stå på dyre medisiner, CAR-T bør derfor ses på som en investering, ikke kun en utgift, sier Olav Ljøsne til HealthTalk.
-
Ikke noe behov for å sitte i sofaen
Definisjonen på å det å trappe ned er nokså forskjellig, avhengig av hvem du spør. Vi har spurt Geir E. Tjønnfjord hva han skal bruke tiden til nå som han går av som leder ved Avdeling for blodsykdommer, Oslo universitetssykehus. Han ga oss en topp 3-liste av «litt forskjellig», han har tenkt å arbeide med.
-
Gunhild valgte å reise utenlands for CAR-T celleterapi
Gunhild Haugejorden har hatt myelomatose siden 2015, i fjor reiste hun til Tyskland for å få CAR-T-celleterapi. En svært kostbar behandling, som har kostet Gunhild 5 millioner kroner.
-
Gjennomgått HMAS to ganger
Gunhild Haugejorden, 50 år fra Nittedal, har vært igjennom to runder med HMAS, i 2015 og i 2019. Selv om det har vært tøffe tak, ikke minst psykisk, så har hun tatt med seg positive erfaringer . – Jeg har virkelig kjent på kroppen at selv om det ser aldri så mørkt ut så blir det bra til slutt, det har vært en fin lærdom for meg, sier Gunhild.