Samlingen over to dager ble ledet av Camilla Rodø, som er rådgiver i beredskap og blodprogrammet, enhet for samfunnssikkerhet og beredskap ved avdeling for nasjonale programmer og beredskap i Røde Kors. I tillegg til Blodkreftforeningen deltok ansatte i blodbanker, og frivillige fra Røde Kors. 

Hva er status for blodberedskapen i Norge?

Status for blodberedskapen i Norge var et av hovedtemaene, samt hvordan blodberedskapen for fremtiden ut ser ut.  
Her orienterte leder av norsk koordineringssenter for blodberedskap, Torun Apelseth, om situasjonen generelt, mens Mirjana G. Arsenovic redegjorde for blodberedskapssituasjonen i Nord-Norge.
inger slinning-  I Nord-Norge er det de store avstandene som er en utfordring. Blodtapping foregår både på helsehus og legekontor, for at blodgiverne skal slippe å reise så langt. Dette tilbudet er så langt inne i en prøveperiode, forteller Inger Margrethe. 

Erfaringer fra pandeminen ble det også satt fokus på. Under pandemien dukket det opp  flere problemstillinger som det må tas hensyn til i den videre planleggingen for framtidens beredskap. Vi hadde to forskjellige gruppearbeid underveis, hvorav hva vi gjør i en fremtidig krise av en av sesjonene. 

Samkjøring av blodgivertjenester

Samkjøring av blodgivertjenesten sto også på programmet, noe som er et problem i Norge, da flere forskjellige registreringssystemer er i bruk, noe som gjør det vanskelig å utveksle data. 

- Her fikk vi innsyn i et 
innovasjonsprosjekt kalt «Heart to Heart», som er drevet frem av Adelin Gashi og Kevin Ehrenberg. Dersom dette blir realisert så vil det kunne bli en webtjeneste for en samlet blodgivertjeneste, sier Inger Margrethe. 

Blod er viktig i kreftbehandling

Nesten 47 % av blodprodukter går  til behandling av kreft. Blod er viktig medisin for blodkreftpasienter, som er den største brukergruppen av blod i Norge.  
Les mer om blodgivning: giblod.no