Viktige AML-medisiner godkjent
To nye medisiner til behandling av AML godkjent. - Det er en ny æra for behandling i akutt myelogen leukemi, sier professor Bjørn Tore Gjertsen.
Mandag 18. november godkjente Beslutningsforum to nye medisiner til behandling av akutt myelogen leukemi, som vil ha stor påvirkning på behandlingen av pasienter med sykdommen. De to behandlingene som innføres er Decitabin og cedazuridin (Inaqovi) og Gilteritinib (Xospata).
Decitabin og cedazuridin (Inaqovi) innføres som monoterapi til behandling av voksne pasienter med nylig diagnostisert akutt myeloid leukemi (AML) som ikke er egnet for standard induksjonskjemoterapi.
- Godkjennelse av denne medisinen gjør oral AML behandling mulig. Dette er meget ønskelig og vil erstatte 5-7 subkutane injeksjoner, eller intravenøs behandling med hypometylerende behandling, forteller professor og overlege Bjørn Tore Gjertsen ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus.
Og nettopp dette med oral behandling er et svært viktig punkt. Da kan mange pasienter slippe reiseveien til og fra sykehuset eller behandlingsstedet sitt, noe som kan tære på både krefter og lommebøker.
- Utfordringen med Decitabin og cedazuridin (Inaqovi) vil være at vi ønsker å kombinere med venetoklaks, som er standard kombinasjonsbehandling. Men vi må godta at det ikke foreligger data for dette, fortsetter Gjertsen.
- Og selv om det er en utfordring knyttet til den nå godkjente behandlingen, så ser overlegen også noen åpenbare muligheter. Derfor benytter han anledningen til å sende en appell videre; kanskje Direktoratet for medisinske produkter kunne hjulpet oss å se på denne kombinasjonen, siden den er så grunnleggende i AML behandling, forklarer overlegen ved Haukeland sykehus.
Styreleder i Blodkreftforeningen, Olav Ljøsne, istemmer Gjertsens entusiasme og glede over godkjennelsene.
- Dette er et stort steg videre for behandlingen av pasienter med AML, sier Ljøsne. Og det at mange nå kan spare på sårt tiltrengte krefter ved å slippe reiseveien, kan ha stor betydning for de med sykdommen, fortsetter Ljøsne.
- Ser man dette i et mer helthetlig bilde, mangler vi fremdeles et enda bedre behandlingstilbud, som kombinasjon med venetoklaks vil kunne bidra med, avslutter styrelederen i Blodkreftforeningen.
Den andre behandlingen som innføres er Gilteritinib (Xospata). Denne videreføres som monoterapi til behandling av voksne med residiverende eller refraktær akutt myelogen leukemi (AML) med FLT3-mutasjon. Det ble fattet en betinget beslutning da Gilteritinib ble innført i april 2021. Nå har leverandøren levert dokumentasjonen som ble bestemt, og DMP har levert en oppdatert vurdering.Når det gjelder AML-pasienter med FLT3-mutasjon er godkjenningen av Gilteritinib (Xospata) meget viktig.
- Den kan gi sykdomsfrihet i kortere eller lengre tid. Og den vil fungere som bro til ny allogen stamcelletransplantasjon. Våre erfaringer her er meget gode, avslutter overlegen ved Haukeland sykehus.