Vaksine mot helvetesild må tilgjengeliggjøres for risikogrupper
Blodkreftforeningen arbeider for at vaksinen mot helvetesild skal bli tilgjengelig på blå resept. Vi har fått henvendelser fra mange medlemmer som har vært rammet av helvetesild i etterkant eller mens de er under kreftbehandling, og som dermed blir påført unødvendig lidelse!
Mange hematologiske pasienter har økt risiko for reaktivering av vannkoppevirus og helvetesild, men dette varierer fra de ulike diagnosene og behandling.
Her er noen av våre medlemmer som har blitt rammet av helvetesild
Lars Guttorm Askerød (50 år):
– Helvetesild er bokstavelig talt et helvete!
Det startet med at Lars tidligere i vinter kjente på et press på siden av buken, etter hvert begynte det å svi og i tillegg hadde han mye nattesvette.
Lars har kronisk lymfatisk leukemi og trodde at det var sykdommen som hadde begynt å røre på seg igjen. Han oppsøkte fastlegen og fikk raskt beskjed om at det dreide seg om helvetsild. Selv om han ble startet opp på behandling utviklet helvetsilden seg.
– Det ble raskt verre. Jeg hadde svie, huden brant og klødde. Jeg kunne ikke ha på meg klær - alt var vondt og det var vanskelig å sove. Etter seks uker er det nå i ferd med å bli bedre, men fortsatt svir og stikker det, og jeg er sliten og trøtt. Jeg fikk ingen informasjon om risikoen for helvetsild, eller at det fantes en vaksine - noe som gjør meg oppgitt. Det er trist at pasienter som i utgangspunktet er utsatte ikke får tilbud om denne vaksinen gjennom det offentlige.
Eva Storvold (62 år):
Eva har vært igjennom store mengder kreftbehandling. Hun har hele tre forskjellige kreftdiagnoser i bagasjen; brystkreft, analkreft og benmargskreft. Hun har fått cellegift, stråling, vært gjennom kirurgi, stamcelletransplantasjon og immunterapibehandlinger.
– Det er egentlig helt unødvendig at jeg i det hele tatt skal måtte bekymre meg for å få helvetesild. At vi som er i risikogruppen må betale for vaksinen selv er en kostnadsmessig problemstilling vi ikke burde ha. Veies vaksinekostnadene opp mot hva det koster å behandle pasienter i risikogruppen for både helvetsild og RS-virus, som begge er sykdommer som kan ramme oss hard?
Eva fikk benmargskreft i 2014, i 2018 fikk hun vannkopper og helvetsilden kom i februar i år.
– Jeg var heldig og ble ikke så hardt rammet, og fikk behandling med Valtrex raskt, men hadde nervesmerter i tre uker og ser mørkt på om jeg skulle få helvetsild igjen. Jeg håper virkelig helsemyndighetene får fortgang i denne saken og sørger for at vaksinen blir tilgjengelig på blå resept!
Bente Evadatter (73 år):
– Jeg har hatt blodkreftsykdommen polycytemia vera i mange år. Fordi jeg får medisinen Jakavi, som er immundempende, så er jeg mer utsatt i forhold til å få helvetesild. Det er nå flere år siden jeg fikk helvetsild og jeg har hatt lyst til å vaksinere meg siden, men jeg ser at jeg ikke har råd til å prioritere dette. Med min form for blodkreft følger det med mye "rart", både plager fra sykdommen og bivirkninger, som innebærer at jeg har masse utgifter, som ikke dekkes av blå resept. At vi som er i risikogruppen kunne fått vaksinen på blå resept hadde betydd en bekymring mindre for min del. Jeg håper helseministeren sørger for at dette nå blir en realitet.
Fakta om helvetesild
Helvetesild, eller herpes zoster som sykdommen heter, er en smertefull sykdom, som rammer én av fire personer i løpet av livet. Herpes zoster er det samme viruset som forårsaker vannkopper, etter en vannkoppinfeksjon blir viruset liggende i dvale i nerveknuter i kroppen. For de fleste holdes viruset i sjakk av immunforsvaret slik at det ikke bryter ut, men dersom immunforsvaret blir svekket så kan viruset aktiveres på nytt. 10 – 20 prosent av de som har hatt vannkopper får helvetesild senere i livet.
Oftest rammes personer over 50 år, da risikoen øker med alderen i takt med aldersrelatert svekkelse av immunforsvaret. For pasienter med nedsatt immunforsvar er risikoen også høy for å få sykdommen.
Shingrix
Helvetesildvaksinen Shingrix er per i dag ikke på blå resept, det vil si at pasienten må betale for vaksinen selv. Vaksinasjon består av to doser, pris cirka 2 000,- per dose. I flere europeiske land er vaksinen gratis eller refunderbar for risikogrupper. Vaksinen er ikke levende og kan gis til pasienter med nedsatt immunforsvar. I Norge har Direktoratet for medisinske produkter (DMP) anbefalt at pasienter med nedsatt immunforsvar skal få Shingrix på blå resept. Likevel har beslutningen om finansiering ligget hos Helse- og omsorgsdepartementet siden mai 2023. Blodkreftforeningen sendte innspill til statsbudsjettet 2025 om vaksinering, der vi ba om at regjeringen sikrer at voksenvaksinasjonsprogrammet utvides fortløpende med nye vaksiner så snart de er vurdert og anbefalt av FHI.
Les mer: Norge sier ja - Sverige sier nei: Hvorfor må norske pasienter likevel vente på helvetesildvaksine? HealthTalk 18.03.25
Vi trenger et offentlig finansiert vaksinasjonsprogram for alle med nedsatt immunforsvar, Aftenposten 14.04.25