Kan kikhoste være farlig for blodkreftpasienter?
– Nei, kikhoste er ikke farlig, men det er en plagsom sykdom, sier Anders Waage, hematolog og overlege ved St Olavs Hospital og professor emeritus ved NTNU.
Gjennom våren og sommeren har Folkehelseinstituttet (FHI) meldt om økning av smitte med kikhoste. Antall smittede er såpass stort at FHI klassifiserer dette som et utbrudd. I juli var det meldt inn 3 145 tilfeller.
Selv om kikhoste kan være en slitsom og langdryg sykdom så er det i utgangspunktet ikke farlig. Det er spedbarn som er mest utsatt for alvorlig sykdom og har høyest forekomst av sykehusinnleggelser, komplikasjoner og dødelighet. Dette skyldes at spedbarn har mye trangere luftveier.
Sett bort fra spedbarn, er det noen grupper som kikhoste kan være farligere for enn andre?
For personer med alvorlig svekket allmenntilstand kan enhver infeksjon bli farlig. Dette gjelder også kikhoste.
– For pasienter med nedsatt allmenntilstand og/eller immunforsvar kan sykdommen bli mer plagsom, og gjennomføring av anbefalingene blir dermed viktigere. Folkehelseinstituttets anbefalinger tar i stor grad sikte på å beskytte spedbarn. For eksempel bør gravide vaksinere seg fordi de får nærkontakt med spedbarnet som snart kommer. Og videre at det generelle infeksjonstrykket holdes nede i befolkningen for å unngå at spedbarn får dette. FHI sier ingenting om eldre eller svekkete pasienter med eller uten kreft. Pasienter med kreft bør i hovedsak følge FHI sine vanlige retningslinjer, sier Waage.
Hvilke pasienter bør ta vaksine mot kikhoste?
– Kreftpasienter bør følge FHI`s alminnelige råd. Det vil si å ta kikhostevaksine eller å fylle på med ny vaksine hvis det har gått mer enn ti år siden den siste vaksinen.
Er det noen grupper som ikke kan ta vaksinen?
– Nei, i utgangspunktet ikke. Bortsett fra pasienter med relevant allergi eller lignende.
Hva med pasienter som har gjennomgått allogen stamcelletransplantasjon?
– Dette er ikke en levende vaksine, derfor er det heller ingen reservasjoner rundt denne for allogen transplanterte.
Er det andre forhåndsregler kreftpasienter bør ta i forhold til kikhosteutbruddet?
– Nei, ikke utenom vanlige forholdsregler.
Kort om kikhoste
- smittsom luftveisinfeksjon
- gir mest alvorlig sykdomsforløp hos spedbarn
- kan forebygges med vaksine
- inkubasjonstid 5-21 dager
- svært smittsomt, smitter ved dråpesmitte i forbindelse med hoste
- man er smittsom i omtrent tre uker dersom man ikke blir behandlet
- antibiotikabehandling gitt tidlig i sykdomsforløpet kan begrense symptomene og den smittsomme perioden, og etter fem dagers behandling regnes man å være smittefri
- symptomene starter ofte med rennende nese, hoste og eventuelt feber i en ukes tid. Deretter kommer en sykdomsperiode på flere uker der en har kraftige hosteanfall med kiking (kraftig innpust etter hosteanfall) og eventuelt brekninger)
- personer som er vaksinerte kan ha milde eller atypiske symptomer på kikhoste, men likevel være smitteførende
- vaksine mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio er samlet i samme vaksine, alle voksne er anbefalt å ta en oppfriskningsdose omtrent hvert tiende år
- vaksinen koster omtrent 300 kroner og fås hos fastlegen
Kilde: HelseNorge