Vi har snakket med overlege, hematolog og forsker Eirik Tjønnfjord ved Sykehuset Østfold Kalnes, og leder for Oslo myelomatosesenter, Fredrik Schjesvold, om legemidlene som skal vurderes på mandag.

Legemiddel til behandling av kronisk lymfatisk leukemi (KLL)

Zanubrutinib (Brukinsa) som monoterapi til behandling av voksne med kronisk lymfatisk leukemi (KLL)
Brukinsa er allerede innført i andre behandlingslinjer, hva vil godkjenning av denne behandlingen bety for pasientgruppen? 
bilde av tjønnfjord-  Det betyr flere behandlingsmuligheter for pasientene. Større mulighet for oss leger til å individulaisere behandlingen til den enkelte basert på bivirkningsprofil og 
samtidige sykdommer, blant annet, sier forklarer Tjønnfjord.
Hva er forskjellene sammenlignet med de andre indikasjonene? 
-  
Zanubrutinib er annengenereasjons BTK-hemmer* som skal være mer spesifikk enn for eksempel Ibrutinib og som har en litt annen bivirkningsprofil som kan tyde på mindre atrieflimmer og BT bivirkninger. Kan være nyttig hos eldre med hjerte-karsykdom og KLL. Mulig kan den være mere effektiv, men trolig er det små forskjeller på effekt, men den er et godt alternativ ved bivirkninger på andre BTK-hemmere.

*BTK-hemmere

BTK-hemmere (Bruton tyrosin kinase-hemmer) er de vanligste signalveishemmere som brukes ved behandling av KLL. KLL-celler trenger BTK proteinet for å overleve, og blokkering av proteinet brukes for å behandle KLL.

Legemiddel til behandling ved Waldenstrøms makroglobulinemi

Ibrutinib (Imbruvica) til behandling ved Waldenströms makroglobulinemi. 
-  Ibrutinib er en ny efektiv behandling til Waldenstrøm som vil gi oss et større arsenal i behandlingen. Hos mange er denne behandlingen bedre enn det vi har i dag, men det er som ved andre pasientgrupper noen bivirkninger, spesielt relatert til hjerte med atrieflimmer og BT, men dette er trolig et doseringsspørsmål og kan håndteres. Men jo flere behandlinger, jo bedre kan vi individulaisere, forklarer Tjønnfjord.

Ibrutinib (Imbruvica) kombinasjonsbehandling med rituoksimab for Waldenstrøms makroglobulinemi 
-  Denne kombinasjonen er mye bedre en for eksempel
rituksimab alene og ser også ut til å være bedre enn Ibrutinib alene. Bivirkningene er omtrent som ved Ibrutinab monoterapi. Behandlingen ser også ut til å ha god effekt med lengere prgressjonsfri overlevelse ,både hos pasienter som har fått andre behandlinger tidligere, samt hos de som ikke har vært behandlet.

Hvilke forventninger har du til beslutningene på mandag?  
-  Jeg håper på at disse behandlingene alle sammen skal bli godkjent. Litt usikker på om de blir det, men dersom Ibrutinib monoterapi blir godkjent bør også kombinasjonasbehandlingen bli godkjent, da rituksimab ikke er så dyrt lenger. Waldenstrøm er en liten gruppe og en slik godkjennelse vil ikke påvirke sykehusbudsjettene i stor grad, men kunne gjøre livet til denne pasientgruppen bedre, sier Tjønnfjord

Talquetamab (Talvey) til behandling av voksne med tilbakevendende og refraktær myelomatose

Talquetamab er aktuell for pasienter som har mottatt minst tre tidligere behandlinger, inkludert et immunmodulerende middel, en proteasomhemmer og et anti-CD38-antistoff.  Talquetamab er en bispesifikk antistoffbehandling, men angriper et annet mål på myelomcellene enn allerede innførte elranatamab og teclistamab. 
bilde av schjesvold-  Talquetamab kan virke på pasienter som ikke har effekt av teclistamab/elranatamab, og vice versa. I tillegg kan de virke når den andre har sluttet å virke. Men de har samme mekanisme. Så dette vil også være et betydelig steg fremover for norske pasienter, hvis godkjent. Dette er en behandling som vil kunne være aktuelt for 50-100 pasienter i året, forklarer Schjesvold. 

Hvilke forventninger har du til beslutningene på mandag?  
- Jeg har ingen særskilte forventninger til mandag, men det er rart å ikke godkjenne denne da det er et medikament som har like god effekt som og jeg vil anta har tilnærmet samme pris som de to foregående.