Knut fikk symptomer i 2015, da var han 57 år og i full jobb i et oljeservicefirma i hjembyen Kristiansand. Etter flere år med utredning fikk han diagnosen MDS i 2018, samme året sendte legen hans ved Kristiansand sykehus en henvisning til avdeling for arbeidsmedisin ved Sykehuset i Telemark. Knut kunne ikke møte opp til konsultasjon ved arbeidsmedisin fordi han lå innlagt med lungebetennelse.  I stedet foregikk samtalen med arbeidsmedisineren over telefon fra sykesengen.
– Det ble helt feil, jeg var egentlig altfor dårlig til å svare på alle spørsmålene. 

Kort tid etter kom avslaget på å få godkjent sykdommen som yrkessykdom. 
– Da ble det fyr i lunta hos meg og jeg bestemte meg for å kjempe for saken min! 

Gjorde mye av jobben selv 

– Jeg skrev min egen yrkesanamnese. Dette var en god del jobb, hvor jeg blant annet hentet inn produktdatablader fra lakkleverandør. Jeg involverte også advokat i arbeidet. Anamnesen sendte jeg inn med klage til NAV, deretter gikk jeg til Trygderetten hvor jeg vant. Etter dette fikk jeg en ny time hos arbeidsmedisin på Telemark. Tre måneder etter konsultasjonen kom beskjeden om at jeg fikk godkjent MDS som yrkessykdom på grunn av løsemiddelskadene jeg er blitt påført.  

Vil inspirere andre

– Jeg har jo en lang karriere bak meg på bilverksted. Jeg startet med biloppretting i 1975, har jobbet som billakkerer i 4-5 år og i forskjellige stillinger på karosseriverksteder. Opp igjennom har jeg vært utsatt for olje, løsemidler og lakk.  

Når Knut startet opp i 1975 var verneutstyret dårlig og på den tiden var det isocyanater i lakken, som kan utløse alvorlige helseskader. 
– Etter hvert har verneutstyret blitt bra, blant annet med friskluftsmasker. Men for min del var skaden allerede skjedd. Det siste året jeg jobbet som billakkerer begynte jeg å få mistanke selv om at det var noe som ikke stemte. 

Knut kjenner til flere i bilverkstedmiljøet som sliter med forskjellige skader og som kjemper for å bli hørt. 

– Jeg håper at min historie kan være til inspirasjon for andre. Det er viktig å ikke gi seg!