– Jeg er psykologspesialist i utgangspunktet og har alltid vært opptatt av å gi kunnskapsbasert behandling og sjekke om den virker – for det kan være to forskjellige ting, forteller Gerd Kvale. 
Min oppgave handler først og fremst om å hjelpe mennesker til å ta tilbake hverdagen, det som er mulig å ta tilbake, og å hjelpe dem med å sortere og akseptere det som ikke er mulig å ta tilbake.
I mer enn 30 år har Gerd Kvale hjulpet mennesker med psykiske utfordringer og plager som gir fysiske symptomer og som hemmer livet.

Bergen 4-Day Treatment, en internasjonal suksess

For å tilby flere pasienter god behandling på kortere tid utviklet Gerd Kvale og Bjarne Hansen Bergen 4-Day Treatment (B4DT) for tvangslidelser. Programmet komprimerer behandling som vanligvis ville tatt måneder eller år, til bare fire konsentrerte dager. Ved å kombinere eksponeringsterapi med praktisk støtte og oppfølging, har B4DT vist seg å være svært effektiv. Tall viser at 7 av 10 pasienter oppnår signifikant bedring på fire dager. Programmet er blitt internasjonalt anerkjent og brukes nå i flere land. Programmet vant Norges forskningsråds Innovasjonspris i 2022 og har sendt Gerd inn på Time Magazine sin liste over de 100 mest innflytelsesrike innen helse – i verden.

– Folk med tvangstanker skjønner at det ikke er farlig å for eksempel å ta på en gjenstand, selv om de er redde for smitte. Så de har innsikt i at det de holder på med er tull, men det er veldig vanskelig å slutte alene. Så vi sier: «vi skal være der når det røyner på og stå side om side når du skal bryte dette mønsteret av regulering». Vi var med pasientene ute og hjemme, i helgene, om kveldene – der det var nødvendig for å hjelpe dem. Vi satt ikke bak et skrivebord i hvite frakker.

I 2010 valgte Gerd Kvale valgte å kombinere professorstillingen på Universitetet i Bergen med oppbygging av klinikk for OCD og etablering av Bergen Center for Brain Plasticity på Haukeland sykehus, og i 2019 spurte Stener Kvinsland, tidligere direktør på Haukeland, om hun kunne ta prinsippene fra B4DT for å arbeide med pasienter med kroniske helseplager. Dette ble til «Prosjekt utvikling av nye helseløsninger» i et samarbeid mellom Helse Bergen og Helse i Hardanger.

–Med utgangspunkt i kunnskapsbasert behandling for de ulike helseplagene brukte vi det samme formatet som i behandling av tvangslidelser og satte som mål at i løpet av en liten uke skal pasienter med sammensatte, kroniske helseplager få erfaringer og kunnskap som gjør at de kan ta tilbake hverdagen på en fleksibel måte.

«Alle vet at de bør trene mer og leve sunnere,

det er ikke problemet»

Pasientene som reiste til Øystese i Hardanger hadde korsryggsmerter, post covid-19, diabetes type 2, langvarig depresjon og angst og kols. Disse helseplagene er veldig ulike, men felles er at de har omfattende konsekvenser for funksjonsevnen. Samtidig legges et betydelig ansvar på disse pasientene om å «ta tak» i egen situasjon; trene mer, spise sunnere, sove bedre og være sosialt aktive. – Men dette vet alle pasientene, det er ikke der problemet ligger, sier Kvale.

I starten var det naturlig nok skepsis til dette behandlingsopplegget. Pasienter som hadde fått hele livet ødelagt skulle komme å bli kurert på fire dager, til og med i gruppe. Sju av ti ble bra etter fire dager og de som ikke ble bra hadde likevel en bedring.

Behandlingsformatet fra B4DT viser seg altså å fungere veldig godt for mennesker som har kroniske helseplager etter alvorlig sykdom.

For å bringe B4DT ut til flere mennesker har hun startet den nettbaserte klinikken Safe Choice Clinic & Research. Gjennom digital plattform får pasientene oppfølging fra et dedikert tverrfaglig team, inkludert legespesialister, psykologer, kiropraktorer, fysioterapeuter, farmasøyt og ernæringsfysiologer. Behandlingen varer i en liten uke med daglige møter og tett oppfølging, etterfulgt av en tre-ukers oppfølgingsperiode.

«Behandlingen er ikke intensiv, men den er komprimert»

Onlinebehandlingene startet 1. september 2024, og prosjektet har allerede fått stor interesse fra både helseaktører og Kreftforeningen, som ønsker en egen behandlingsstudie for kreftoverlevere med fatigue. Ullevål sykehus planlegger å tilby behandling til pasienter med endometriose og andre kroniske lidelser.

Hvordan kan Gerd Kvale hjelpe pasienter kroniske helseplager med den samme tilnærmingen hun bruker for å kurere tvangshandlinger og angstlidelser?

– Dette har ingen ting med tvangslidelse å gjøre. Det som er likt, er at vi arbeider med adferden som kommer som reaksjon på hjernens alarmsignaler. Plagene er normale reaksjoner som kommer fra kroppens beskyttelsessystemer, dette er uttrykk for at du har en normal hjerne.

Når mennesker lever med en kroniske helseplager har symptomer som smerte, utmattelse, hjernetåke og konsentrasjonsvansker – mye som gjør at du må ta hensyn til helseplagene.

– Pasienten forsøker å øke aktivitetsnivået for å komme tilbake til en normal hverdag, og de fleste pasientene har bitt tennene sammen og virkelig forsøkt alt. Men så blir de verre likevel, og da tenker pasientene at de må være forsiktige om de skal ha et liv i det hele tatt. Det betyr å porsjonere ut kreftene og passe på helseplagene. Dette er både rimelig og forståelig, men vi tenker at kroppen likevel har litt energi og reservekrefter på lager, som vi kan hente fram ved å møte «alarmene» på en litt ny måte.

De mange mikrovalgene i hverdagen

– Vi inviterer pasientene til å legge merke til når plagene tar valg på vegne av deg. For hver justering, tilpasning og unngåelse kan man stoppe opp og spør seg selv: «kan jeg møte dette på en mer fleksibel måte og gjøre noe annet?».

Gerd Kvale forteller om mikrovalgene i hverdagen. Når du møter en utfordring, kan den møtes på en ny måte som øker funksjonaliteten og funksjonsnivået?

– Mønstre er alle steder der helseplagen tar valg på vegne av deg. Det kan være alt fra måten du sitter på hvis du har vondt i ryggen, til å unngå sosiale sammenkomster eller å porsjonere på kreftene. Vi kaller dette mikrovalg. De store valgene er ofte ikke problemet, men alt det små som gjennomsyrer hverdagen. Målet for behandlingen er å leve et liv der helseplagene bestemmer i minst mulig grad, og vi bruker mye tid på sortere mellom det man ikke får gjort noe med og det man kan gjøre noe med.

Det har vist seg at når vi gjør dette veldig systematisk da har det effekt.

– Det vil selvsagt alltid være konkrete helseplager man må ta hensyn til, og derfor det står et tverrfaglig team av helsearbeidere rundt pasienten og gir systematiske tilbakemeldinger, så pasienten opplever at behandlingen er trygg, forklarer Gerd Kvale.

«Du trenger ikke å tenke positivt, du trenger ikke tro på dette en gang»

– Dette handler ikke om å tenke positivt, du kan være så negativ du bare vil. Du trenger ikke en gang tro på metodene våre, det eneste som er viktig for meg er at vi kan samarbeide en ukes tid, og i tiden etterpå, der du følger rådene våre. Vi starter ikke behandlingen før du opplever at rådene gir mening for deg. Det eneste du har å tape er at alt blir som før behandlingen. Endring handler om å gjøre ting på en annen måte, avslutter Gerd Kvale. 

 

Professor Gerd Kvale ved Universitetet i Bergen har utviklet effektive, kunnskapsbaserte behandlingsmetoder for tvangslidelser, fobier, fatigue og andre kroniske helseplager. Kvale står nå bak den revolusjonerende behandlingsmetoden Bergen 4-Day Treatment" (B4DT) og har nylig etablert Safe Choice Clinic & Research, et digitalt behandlings- og forskningssenter.