Shingrix er en ny vaksine mot helvetesild som nå er tilgjengelig i Norge. Vaksinen er ikke levende og kan derfor gis til pasienter med nedsatt immunforsvar – men betyr dette at den også kan gis til alle stamcelletransplanterte?
Denne uken ble resultatene fra studien på CAR-T terapien Abecma til behandling av myelomatose presentert. Resultatene er lovende.
Blodkreftforeningen jobber for å styrke sitt arbeid med brukermedvirkning, og på vårparten i 2022 var 30 medlemmer samlet til seminar i Kristiansand hvor det ble tid til både faglig påfyll og erfaringsutveksling.
Da Vera Henden fikk polycytemi vera-diagnosen i 2012, ble livet snudd delvis på hodet. I fjor var hun døden nær etter en dramatisk sykkelulykke. – Når det røyner på gjelder det å støtte seg til alle de gode hjelperne der ute. De finnes faktisk overalt, smiler 74-åringen.
VG skriver at blodbankene er bekymret for små lagre av blod i julen. Den bekymringen deler Blodkreftforeningen, og oppfordringen fra leder Olav Ljøsne er klar: - Bli blodgiver og gi blod. Det er den beste julegaven du kan gi.
Av fire KLL-behandlinger ble kun én godkjent i Beslutningsforum 12.12.22. For høy pris sammenliknet med andre behandlingsalternativer legges til grunn.
– Den største utfordringen med denne avgjørelsen er at vi ikke får flere alternativer for eldre, svakere pasienter; dette er pasienter som hadde hatt størst behov, sier Avdelingsleder, Avdeling for blodsykdommer, Oslo universitetssykehus, Geir E.Tjønnfjord.
Akalabrutinib (Calquence) til KLL-pasienter og Zanubrutinib (Brukinsa) til behandling av Waldenstrøms. Sistnevnte har ligget i loopen de siste to årene - det er ekstra gledelig at denne medisinen nå blir innført.
Da Merete Hjelm Blancaert (50 år) fikk myelomatose for fire år siden hadde hun allerede en lang karriere som pasient i psykiatrien bak seg. Det har gitt henne mange gode verktøy for å mestre livet med kronisk kreft.
Nordmenn er blitt vant til å delta i ulike screeninger for kreft. Kan det være nyttig å screene befolkningen for MGUS – forstadiet til myelomatose? Det vet vi ikke ennå. Men vi vet helt sikkert at svaret vil komme fra Island.
To studier på målrettet behandling av nydiagnostiserte AML pasienter er nå åpnet i Norge; HOVON 150 og HOVON 156.