Kongehuset må ta avstand fra sjamanuttalelse om blodkreft

Blodkreftforeningen reagerer kraftig på uttalelsen til Derek Verret som hevder at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet, og at han har kreftene til å gjenopprette denne balansen.

Publisert 15. mai 2019

Han legger nå ut på en turne i Norge hvor han markedsfører seg sammen med Märtha Louise som bruker sin kongelige tittel prinsesse. Dermed fremstår han også som en person som har den kongelige velsignelse.

Omtrent 1800 mennesker får årlig diagnosen blodkreft i Norge. Diagnosen kommer normalt som et sjokk, og mange av dem som får denne diagnosen og deres pårørende er fortvilte og redde.

Vi vet at mange alvorlig syke mennesker leter etter alternative løsninger når de kommer i en livskritisk situasjon. Da er det viktig at informasjonen de får er balansert og basert på kvalifiserte medisinske råd. Det er mange som prøver å sko seg på å fremme alternative løsninger, og det blir feil når det som av mange blir oppfattet som useriøs og udokumentert behandling får en form for godkjenningsstempel på seg ved at de knyttes til bruk av en kongelig tittel – den øverste leder av vår nasjon.

Olav Ljøsne
Styreleder Blodkreftforeningen

– Kongehuset og helsemyndigheter må umiddelbart stoppe kvakksalveri og alternative utspill som ikke har noe grunnlag i virkeligheten pasienter og det profesjonelle medisinske miljø står i. Det advares herved mot slike amatøruttalelser som spres i Norge i disse dager. Vi forventer en klar og tydelig melding fra Kongehuset, og at videre markedsføring av denne turneen gjøres uten bruk av kongelige titler, sier Olav Ljøsne, leder i Blodkreftforeningen.