Redusert vekttap gir bedre behandlingsresultat

Carine Olaussen har master i klinisk ernæring fra University of Roehampton i London. Hun ga gode råd for hvordan man kan unngå vekttap hvis man får kreft. Når man blir syk trenger man de kiloene man har for blant annet å tåle behandlingen bedre.

− Anbefalt proteininntak for en kreftsyk er det dobbelte av hva en frisk person trenger, sa Carine Olaussen, Specialized Nutritional Advisor i Nutricia, firma for avansert medisinsk ernæring. Hun holdt foredrag om ernæring for kreft­pasienter på Blodkreftforeningens Landskonferanse i 2018.

Publisert 23. august 2018

− Når man får kreft så blir mange kostholdbevisste og starter kanskje med å spise masse grønnsaker og frukt. Dette er mat med mye volum og få kalorier, og har man lite matlyst blir man fort mett. Da blir det ikke plass til den kalori- og proteinrike maten som bygger muskler.

Nutricia er opptatt av at kreftsyke bør gjøre hva de kan for å begrense vekttap. Underernæring øker risikoen for komplikasjoner, reduserer motstand mot infeksjoner, forverrer fysisk og mental funksjon, gir redusert livskvalitet, forsinker restitusjonstiden etter sykdom og kan gi økt dødelighet. I et langsiktig perspektiv med tanke på livet etter at man er ferdig behandlet, er det også gunstig å prøve å beholde vekten mens man er syk.

− Det er heldig å bevare muskelmasse. Det betyr at hvis man taper mye i vekt i starten av en sykdom så er det ofte muskelmasse du mister. Legger man raskt på seg senere vil det først og fremst være fett, og lite muskelmasse påpekte Carine Olaussen.

Mange årsaker til vektnedgang

Carine fortalte at det er mange faktorer som spiller inn når man får kreft som kan føre til at et vekttap nesten er uunngåelig.

− Kvalme, svelgeproblemer, smaksendringer, munntørrhet, spisevegring, diaré, forstoppelse, fordøyelsesbesvær, slapphet, smerte, depresjon/angst er bare noen av faktorene som gjør at vi kan miste matlysten og spise mindre.

Carine viste til forskning som forteller at ved diagnosetidspunkt har cirka 50 prosent av pasienter med kreft en utfordring med ernæring i en eller annen grad.

− Underveis i behandlingsforløpet er underernæring den mest vanlige sekundær diagnose for pasienter med kreft, og at opprettholdelse av vekt og muskelmasse øker sjansen for å kunne gjennomføre de planlagte kjemoterapibehandlingene, og redusere risiko for toksisitet. Etter behandling gir vekttap dårligere livskvalitet.

Viktig med proteiner

Carine påpekte at økt inntak av proteiner er viktig for å bevare muskelmassen og styrken.

− Dette betyr at man skal følge vanlige kostholdsråd om å spise variert, men legge ekstra vekt på energi- og proteintett mat. Måltidsrytme er også viktig. Greier du ikke å spise mye av gangen, må du heller legge opp til hyppigere og mindre måltider. Her kan jeg også anbefale å bruke næringsdrikker som et tilskudd til maten. Næringsdrikker kan for eksempel blandes inn i omelett, smoothie eller suppe for å få en større mengde protein og næring uten at man får veldig mye volum i maten, rådet hun.

Råd for å øke matinntaket ved kreftsykdom

Ved kvalme:

 • Kald drikke kan virke lindrende
 • Viktig å spise når en føler seg mest opplagt i løpet av døgnet.
 • Spis ofte
 • Noe mat kan virke mindre kvalmende enn annet. Viktig å prøve seg frem. Kald mat lukter ofte mindre og dette kan hjelpe på kvalmen.
 • Syrlig og salt mat kan hjelpe
 • Frisk luft

Ved smaksforandringer

 • Prøv andre matvarer enn du vanligvis har spist
 • Marinere kjøtt med urter og krydder du vanligvis ikke bruker
 • Skylle munnen med saltvann eller sitronvann før måltidene
 • Fargerik mat kan vekke appetitt
 • Små og hyppige måltider

Næringsdrikker

 • Alle med kreft har krav på næringsdrikker på blå resept.
 • Næringsdrikker har et svært høyt næringsinnhold, på et lite volum
 • Kan tilsettes i ulike matretter for å øke innholdet av protein, vitaminer og mineraler