Det sier sexolog og kreftsykepleier Randi Gjessing.

Hun mener at for mange tyr til hint og i det lengste håper at partneren skal forstå en når den seksuelle relasjonen ikke lenger er slik som den en gang var.

Mange kreftpasienter vil oppleve seksuelle problemer

Det antas at mellom 50-100 prosent av kreftpasienter vil oppleve seksuelle problemer etter diagnose og behandling. For de fleste vil seksualiteten vende tilbake til vante former etter hvert. Gjessing mener at det er relativt likt fordelt mellom kjønnene å få utfordringer med seksuallivet under og etter en kreftbehandling, men måten vi reagerer på kan være forskjellig.

Når man har sex utskiller kroppen et hormon som kalles oxytocin eller velværehormonet eller kjærlighetshormonet som mange kaller det.

– Oxytocin er viktig for at man skal føle seg vel og ha det godt. Man får ikke like mye oxytocin ved å ha sex alene som sammen med noen. Så det å være sammen med noen man er glad i og ha
en god seksuell relasjon er viktig for vår helse. Kvinner og menn er ganske like når det gjelder seksualitet og de legger noe av det samme i intimitet og nærhet. Men når en mann får kreft vil han fort bli opptatt av sin seksualfunksjon og ereksjon. Kvinnen derimot blir mer opptatt av hva er det nå som skjer med parforholdet når hun kanskje ikke vil ha sex med sin mann, sier Randi Gjessing.

Mannens vanligste seksuelle problemer

Ofte er det ereksjonen mannen sliter med når han kommer til sexolog Gjessing på hennes arbeidsplass på Ahus.

– Så kan det hende at det ikke er et fysisk ereksjonsproblem, men rett og slett et lystproblem.

Behandlingen blodkreftpasienter får fører sjelden til ereksjonsproblemer på grunn av kirurgi slik tilfellet kan være hos en del prostatakreftpasienter. Når mannen får kreft tenker han mest på selve behandlingen og om han kan bli frisk. Når behandlingen er over blir man først glad for å være friske, og så blir man gradvis mer opptatt av seksualfunksjonen. Ereksjonen har mye å si for mannens selvtillit selv om kvinnen sier at det er den gode armkroken og nærheten hun setter mest pris på. Derfor bør man ikke gå lenge med ereksjonsproblemer før man søker hjelp, sier hun.

Kvinner og selvbilde

En av de vanligste årsakene til dårligere sexlyst hos kvinner er lavt testosteronnivå.

– Det er dette hormonet som vekker den seksuelle interesse. Sterk cellegiftbehandling kan helt fjerne hormonproduksjonen. Også østrogenmangel kan bidra til at slimhinnene i skjeden blir tynnere og skjørere, og da blir det vondt med samleie. Noen kvinner kan også få GVHD i skjeden. Fatigue er et annet problem som fører til at man mister den seksuelle lysten og dette gjelder både menn og kvinner. Trettheten dette gir gjør naturlig nok at overskuddet for det seksuelle forsvinner. Manglende lyst hos kvinner er veldig sammensatt. Når jeg møter kvinner som sliter med seksuallivet er det flere ting jeg må finne ut av. Er det smerter ved samleie som gjør det? Er det hormoner som mangler og som man kan medisineres for? Er det skjedd noe med relasjonen? Endret selvbilde rammer også kvinner. Selvbildet det at man ikke ser ut som man gjorde før selv om andre synes man ser flott ut. Man savner sitt gamle jeg. Det skal man ta på alvor, mener Gjessing.

Hormonbehandling

For kvinner anbefaler man å erstatte de hormonene man mistet fordi man kom i for tidlig overgangsalder som følge av kreftbehandlingen. Østrogen, gestagen og testosteron kan gis medisinsk ved behov. Hjerte og karsykdom, benskjørhet og depresjoner er seneffekter av ikke å ha østrogen før overgangsalder. Dette er tilskudd man skal ha frem til 52 år som er snittalder for overgangsalder.

Menn som har symptomer på hypogonadisme (lav seksuallyst, trøtt, irritabel, oppfarende, legger på seg mer over magen enn det som er naturlig) bør også få testosterontilskudd.

Mange kvinnelige kreftpasienter opplever at de blir dyttet fra hematologen og til gynekologen og at det er vanskelig å finne en lege som forstår seg på hormoner. Randi Gjessings råd til disse er å være tydelig når de er inne på kontroll om at de også må få en skikkelig hormonell vurdering.

God hjelpemidler

For menn som sliter med ereksjonsproblemer finnes det flere tabletter som bidrar til at ereksjonen lettere kommer når lysten melder seg. Hun påpeker at for eksempel Viagra ikke fører til at man får ereksjon bare av å spise tabletten. Den må kombineres med en normal seksuell lyst.

– For menn som trenger å trene opp blodsirkulasjonen til penis finnes det også vakumpumper, og dette er hjelpemidler som man kan få dekket av NAV. Også kvinner bør bruke hjelpemidler for å forebygge skader etter kreftbehandlingen. Som nevnt kan noen kvinner få GVHD i skjeden, og hvis ikke skjeden da holdes jevnlig åpen kan man få sammenvoksninger og gjengrodd skjede. Det er forståelig at det ikke er fristende med samleie hvis skjeden er sår og smertefull. Det er imidlertid viktig at man da jevnlig holder den åpen ved å bruke en dilator. Det er veldig viktig, påpeker Randi Gjessing.

Den klare kommunikasjonen

Hennes beste råd til par som sliter med seksuallivet etter en kreftbehandling er imidlertid å sette av tid til å prate med hverandre om lyst, følelser og omsorg for hverandre. I konsultasjoner hos henne føler hun mange ganger at hun gjør en best jobb når hun bidrar til å få i gang slike samtaler.

– Hjelpemidler og tabletter hjelper ikke hvis det ikke er kommunikasjon. Dette gjelder også hvis man skal innlede et forhold. Den klare kommunikasjonen er viktig. Man må si hva man trenger
i stedet for sende hint. Hvis man bare har lyst til å være inntil den andre så er det fint å si det. Det å vise at man vil hverandre vel, er den beste intimitet og da kommer mye annet av seg selv etter hvert, påpeker hun.