Rehabiliteringstilbud på sykehuset
Både din fastlege og din sykehuslege kan henvise til rehabilitering. Legen kan hen vise til fysioterapeut, sosionom, klinisk ernæringsfysiolog, sexolog, psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Etter behandlingen din er ferdig ved sykehuset kan legen henvise videre til rehabiliteringsopphold.
Er du usikker på hva som finnes av tilbud på ditt sykehus, kan du ta kon takt med den regionale koordinerende enheten for rehabilitering og habilitering på sykehuset.
Oversikt over all rehabilitering i Norge
Nasjonal informasjonstelefon for ReHabilitering: 800 300 61. Gratis grønt nummer – åpningstid 09-15, man-fre. Hit kan både pasienter og pårørende ringe. Dette er en landsdekkende tjeneste med rådgivere for hver region.
Vardesentre
På UNN, Nordlandssykehuset, St.Olavs Hospital, Radiumhospitalet, Ullevål og Stavanger universitetssykehus er det Vardesentre. Her får pasienter og pårø rende blant annet råd og veiledning fra ernæringsfysiolog, fysioterapeut, sexolog, psykolog. Det er tilbud om treningsak tiviteter ved Vardesentrene. Tilbudene varierer fra senter til senter.
Oversikt over tilbud finner du på www.kreftforeningen.no
Pusterommet
Et Pusterom er et trenings og aktivitets senter som tilbyr tilpasset fysisk aktivitet til kreftpasienter under og etter behand ling. Her får pasienter tilbud om grup petrening og eller individuelt tilpasset treningsprogram.
På www.pusterommene.no finner du oversikt over hvilke sykehus som har Pusterom og timeplaner og tilbud de har ved Pusterommet som er nærmest deg. Per i dag er det 13 Pusterom rundt i landet og 4 nye er under planlegging.
Lærings-og mestringssentre i helseforetakene
Kursene som tilbys ved lærings-og mestringssentrene er tilbud til pasienter og pårørende som ønsker kunnskap og kompetanseknyttet til sykdom og behandling. Hensikten er å få nok kunnskaper til å kunne medvirke i egen behandlings og rehabiliteringsprosess og til å kunne ta selvstendige valg.
Lærings-og mestringssentre er også et tilbud som delvis er etablert inn under kommunehelsetjenesten, men det er fore løpig få kommuner som har fått på plass et reelt tilbud.
Oversikt over alle lærings – og mestringssentrene i helseforetakene og tjenestene i kommunene finner du på www.mestring.no
Regionale rehabiliteringssentre
Helse Sør-Øst har en regional koordine rende enhet som har oversikt over hvilke rehabiliteringstilbud som finnes i det regi onale helseforetaket, samt hvilke private institusjoner helseforetaket har avtale med. Mer info på www.helse-sorost.no
Helse Vest har Kreftsenter for opp læring og rehabilitering på Haukeland, som er et tilbud til kreftrammede og deres pårørende. Pasienter må ha henvisning fra lege på kreftavdelingen, kvinneklinik ken eller hematologisk avdeling for å få plass. Mer info på www.helse-bergen.no
Helse Nord, regional koordinerende enhet er lokalisert på Universitets sykehuset i NordNorge og har oversikt over tilbudet i regionen. For mer info ta kontakt på rehabinfo@unn.no.
Helse Midt har både regional koordinerende enhet, men også lokale koordinerende enheter. På St. Olavs Hospital er det Samhandlingsavdelingen som har oversikt over rehabiliteringstilbudene i kommunene. Det er egne koordinatorer også i Møre og Romsdal og Helse Nord Trøndelag. Les mer på www.helse-midt.no.
Frisklivssentralen
For å benytte tilbudet på frisklivssentralen må du ha henvisning fra lege, eller annet helsepersonell eller fra Nav – eller du tar kontakt selv. Omtrent halvparten av landets kommuner har frisklivssentral. På Frisklivssentralen får pasienten hjelp til å finne frem til tilpassede aktiviteter og tilbud av helsepersonell. Blant tilbudene er kostholdsveiledning, mestring av sykdom og fysisk aktivitet.
På www.helsenorge.no finner du oversikt over alle frisklivssentraler i landet.
Montebellosenteret – nasjonalt rehabiliteringssenter
Montebellosenteret er en nasjonal helseinstitusjon – det vil si at pasienter og pårørende fra hele landet tas i mot. Formålet med senteret er å gi hjelp til livsmestring for kreftpasienter og deres pårørende. Senteret ligger i Hedmark.
Ved innvilget opphold dekkes reise av Helfo. På Montebellosenteret arrangeres flere ulike kurs, men hovedmålsettingen for kursopphold er å hente frem nye krefter slik at man blir rustet til å leve livet videre om det blir langt eller kort. Alle med norske trygderettigheter som har, eller er behandlet for kreft kan søke om opphold på Montebellosenteret. Mer informasjon og søknadskjema finner du på: www.montebellosenteret.no.
Publisert i I margen nr 3 – 2016